Ofer ură. Gratis.

ImageSABINA. Abia aseară am “auzit” de ea. O pagină de Facebook despre care se zicea că a strâns 15 000 de like-uri în timp record. Când am apăsat şi am deschis, am văzut figura frumuşică a puştoaicei de 15 ani cu bandană tricoloră sub ale cărei poze erau multe comentarii şi multe înjurături la adresa ungurilor. Plus felicitări pentru patriotismul ei. Abia azi am “prins” cât de cât despre ce era vorba, pentru că aseară, toate înjurăturile acelea de la comentarii pur şi simplu m-au alungat.

.

Ce mi-a atras atenţia a fost uşurinţa cu care suntem gata să urâm. Ce uşor se ajunge la insulte către etichete, etichete care în fond, sunt puse pe „carne vie”, adică pe oameni. Să înjuri naţiuni, etnii, categorii, confesiuni, clase sociale din cauza unor indivizi sau grupuri nereprezentative. Nu doar băgatul în oală al tuturor celor cu etichetă, dar partea cea mai “savuroasă”: strivitul cu furculiţa. Şi împroşcăm cu bulgări urâcioşi pe unde vedem ceva diferit. Nu-i ca mine? Are numele scris cu umlaut? Ce stemă poartă? (Al cui eşti tu din Mozambic? :D ) Ia d’aicea! Şi ce uşor suntem manipulaţi prin sentimentul ăsta  lipicios, fetid, dar bine închegat…  Hai, Moţoc, cu masele! Al cui cap îl mai vreţi? Ce e interesant: falsa aparenţă de unitate – Şo, pe eiCu cine ţii?

Ura nu e rea. Ar fi o problemă dacă nu am urî moartea, situaţia în care cineva e răpus de boală, când un copil e abuzat, intoleranţa, comunismul, ipocrizia, nedreptatea, “estetica” cicatricilor, suferinţa însăşi… Ioi, câte sunt “demne” de urât! Dar evident că folosită incorect sau doar instinctual ura e acelaşi bisturiu chirurgical care în loc să ajute la extirparea părţilor rele, e folosit pentru mutilare. Un câine care latră dintr-o curte înseamnă că-şi apără teritoriul. Un maidanez care atacă alţi trecători doar pentru ca să-şi arate fidelitatea pentru cel care îi aduce de mâncare poate fi un “gest” sincer, dar tare neconvenabil.

E  poate la îndemână să urâm, să înjurăm, şi nu nemotivat. Sunt atâtea mici nefericiri care cu uşor amărăsc vieţi, ca să nu mai pomenim de tragedii. Dar în cazurile astea, ura ar fi prea instinctuală şi bulbucată. Nu zic să ne punem DOAR ochelarii roz şi să ignorăm problemele. Revin la treaba cu bisturiul – e făcut să taie ce-i rău, dar nu mi-aş putea imagina  un chirurg care e atât de ofticat pe un abces încât mai întâi îi dă câţiva pumni,  apoi îl mai şi scuipă, după care înfige bisturiul şi pleacă. zicând Un fleac, l’am ciuruit!

Am prieteni unguri, evrei, palestinieni, moldoveni, tătari, bulgari, sârbi, arabi, persani, ţigani, srilankani, africani, greci, ciprioţi, stelişti sau care ţin cu echipa Tricotaje Ineu, oameni cu handicap, ţărani de zonă rurală şi „ţărani” mai puţin elevaţi. Şi serios, că e ditamai lista. Din drag şi respect pentru ei, pentru oameni şi identitate în general, simt nevoia să spun că mă deranjează “radioactivitatea” sau mai bine zis “internetoactivitatea” asta instigatoare la dezumanizare. Normal că păstrăm principiul “libertatea ta se extinde până la libertatea mea”.

Până se instalează anestezia, haideţi să vă “instig” la respect şi să vă arăt un clip care amorţeşte sentimentele negative atât cât îi este permis:

Later edit: Vă invit să aruncaţi un ochi aici, să  fiţi în temă şi să citiţi despre CUM URA POATE BLOCA.

Reclame

1 Response so far »

  1. 1

    Calancea said,

    NIMIC NU ESTE VESNIC. numele fetei se va uita, si reped useriii vor posta comentarii pe alte teme ca si ,,,,……Bianca by poliuretan, cu Ixulescu vreau sa fiu in voga mare modelier …etc. E bine sa fii mindru pentru casa in care traiesti , dar e mult mai important sa conrtibui nu numai cu gesturi ci si prin fapte creative in folosul casei- tari.


Comment RSS · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s